Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Topfrise til forsiden på www.ouh.dk

Børn i behandling med væksthormon

Børn i behandling med VÆKSTHORMON

Vejledning og gode råd

 

Børne-endokrinologisk ambulatorium

Odense Universitetshospital

 

****************************************************’

 

Denne pjece giver en kort information om væksthormon og behandling med væksthormon til børn.

Hvad er væksthormon?

Væksthormon er et af de hormoner, der dannes i en kirtel - hypofysen -  lige under hjernen. Der laves mest væksthormon om natten, især lige efter man er faldet i søvn. Fra hypofysen sendes væksthormonet via blodet til leveren. I leveren dannes der herefter vækstfaktorer, som får knoglerne til at vokse.

Væksthormon virker fra barnet er født. Ud over at få knoglerne til at vokse, er væksthormon med til at regulere blodsukkeret, at får musklerne til at vokse og at nedsætte mængden af fedt i kroppen.

 

Hvorfor starte væksthormonbehandling?

Væksthormon kan gives både til børn med væksthormonmangel og ved nogle andre sygdomme med lav højde.

 

Væksthormonmangel

Hvis et barn med væksthormonmangel ikke kommer i behandling, vil barnet blive lavere i forhold til jævnaldrene og vil ikke opnå en tilfredsstillende voksenhøjde. Barnet kan blive mere buttet og langt mere træt på grund af væksthormonets manglende indvirkning på muskel, sukker- og fedtstofskiftet. Lavt blodsukker kan ses i de første levemåneder.

Årsagerne til væksthormonmangel kan være

□        medfødt (hypofysen ikke udviklet korrekt)

□        destruktion af hypofysen (tryk fra en svulst i hjernen, strålebehandling mod hjernen, hjerneoperationer, hjernebeskadigelse)

 

Hvis barnet mangler andre hormoner end væksthormon, skal disse hormoner også gives.           

Lav højde uden væksthormonmangel

Væksthormon kan også gives til lave børn med

□        Turner syndrom

□        Nyresvigt

□        Lav højde efter SGA (væksthæmning både før og efter fødslen)

□        Enkelte andre sygdomme efter en særlig vurdering.

Virkninger og bivirkninger

Væksthormonbehandlingen øger først og fremmest knoglevæksten, så dit barn bliver højere. Virkningen indsætter langsomt. Efter 1 års behandling er det tid til at vurdere, hvor effektiv behandlingen er.

Alvorlige bivirkninger er yderst sjældne. I starten af behandling kan der af og til komme mindre problemer.

 

□        Nogle børn får vokseværk. Det gør lidt ondt i knæ og underben, men det er helt ufarligt og går væk igen.

□        I meget sjældne tilfælde kan der i starten komme mere væske i kroppen, specielt hvis barnet gennem længere tid har manglet væksthormon. Det vil vise sig ved lidt hævelse omkring øjne og hænder og måske hovedpine. Ved hovedpine, synsforstyrrelser eller kvalme/opkastninger skal I kontakte afdelingen for at blive set af en læge. Væskeophobningen forsvinder, hvis dosis af væksthormon sættes ned i en periode.

□        Risikoen for at udvikle sukkersyge, når man er i væksthormonbehandling, er ikke forøget. Væksthormon kan dog påvirke blodsukkerniveauet og kontrolleres derfor under behandling med væksthormon.

Start på behandlingen

Beslutningen om at starte en behandling med væksthormon tages først efter en grundig vurdering af barnets vækst og en række undersøgelser ved blodprøver, røntgen af håndknoglerne, test for væksthormonmangel og scanning af hypofysen.

Når der er svar på alle prøverne, bliver I indkaldt til en samtale i ambulatoriet. Ved samtalen får I gennemgået prøvesvarene og bliver orienteret om behandlingen.

Væksthormon skal sprøjtes ind under huden med en speciel pen. På oplæringsdagen bliver væksthormon-pennen demonstreret. Bagefter får I mulighed for at øve jer.

I får udleveret væksthormon, køletaske samt beholder til brugte kanyler.

Væksthormonet bør tages lige før sengetid, så man efterligner naturen mest muligt.

”Man vokser når man sover”.

Ambulant kontroller

Under væksthormonbehandlingen følger vi barnet i ambulatoriet hver 3 - 4 måned. Her bliver

dit barn målt, vejet og undersøgt, og vi kan drøfte de spørgsmål, I måtte have. Det kan være en god ide at skrive spørgsmålene op hjemmefra. 

Der skal tages blodprøver til hver kontrol. Cirka en gang om året bliver der taget røntgenbillede af venstre hånd for at vurdere knoglernes udvikling 

Ved kontrollerne vurderes det, hvor meget væksthormon, dit barn skal have fremover. Det er her vigtigt at fortælle, om barnet siden sidst har fået væksthormonet helt som planlagt.

Bestilling og opbevaring

Væksthormon bestilles i Børneendokrinologisk Team.

Du kan bestille væksthormon ved at kontakte ambulatoriets sygeplejerske i telefontiden, eller på E-mail. Bestillingen skal foretages mindst 1 uge før afhentning.

Ved bestilling via E-mail skal du oplyse barnets for- og efternavn, cpr. nr., hvilken slags væksthormon og dosis.

De fleste væksthormon-præparater skal nemlig altid opbevares koldt, dvs. i køleskab eller køletaske. Dette gælder både de ampuller, der sidder i pennen, samt de ubrugte ampuller. Ampullerne må aldrig fryses.

Ved afhentningen af væksthormon skal du medbringe køletasken.

Skal I ud at rejse, skal medicinen lægges i en køletaske med frosne køleelementer. Hvis I skal ud at flyve, skal tasken med væksthormon tages med som håndbagage.

Vi laver gerne et brev på engelsk, der forklarer nødvendigheden af at medbringe medicinen.

Gode råd

Det er meget vigtigt, at behandlingen med væksthormon bliver en naturlig del af jeres hverdag. Aftal det tidspunkt på aftenen, hvor det passer dit barn bedst at få medicinen.

Hvis ikke dit barn selv kan tage indsprøjtningen, er det en god idé, at mere end én voksen i familien kan give indsprøjtningerne.

Væksthormon skal også tages, hvis jeres barn har almindelige børne- og infektionssygdomme.

Ud vokset - og hvad så ?

Drenge holder normalt op med at vokse i 17-18 års alderen og piger i 15-16 års alderen. Ved forsinket knoglemodning fortsætter væksten i længere tid. Behandlingen med væksthormon fortsætter, til den unge er næsten færdig med at vokse, eller til en tilfredsstillende sluthøjde er opnået.

Hvis dit barn har væksthormonmangel, skal der laves en ny væksthormontest, når barnet er udvokset. Ved denne test kan man se, om der fortsat er behov for at give væksthormon. Voksne har brug for en lille mængde væksthormon for at opretholde muskel-, sukker- og fedt-stofskiftet samt kroppens velvære i øvrigt. Denne behandling tilbydes på voksenmedicinsk afdeling.


Siden er sidst opdateret: 09-08-2011 af Odense Universitetshospital.