Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

OUH åbner ny klinik for kønssygdomme

Generel

Ny klinik for kønssygdomme åbner den 17. maj under Hudafdeling I og Allergicentret på OUH. Kli­nikken vil i samarbejde med de praktiserende læger udvide mulighederne for at lade sig teste og behandle i Region Syddanmark.

Antallet af kønssygdomme stiger. Tilfælde med smitte af gonore er fra 178 i 1996 steget til 576 i 2009. Syfilis er steget fra 41 i 1996 til 326 i 2009. Desuden smittes mange unge i Danmark med kondylomer og herpes, og 8-10.000 anslås smittede med mycoplasma genitalium (en bakterie i urinrøret, der kan give anledning betændelse – sygdommens udvikling har mange ligheder med klamydiainfektioner).

Derfor udvides kapaciteten nu på Klinik for Kønssygdomme under Hudafdeling I. Her har man før udvidelsen haft mellem 30 og 40 såkaldte venerea-patienter om ugen, der ikke er henvist af egen læge. På landets største klinik for kønssyg­domme på Bisbebjerg Hospital ser man til sammenligning dagligt mellem 150-170 patienter. Tal afslører, at også i Region Midtjylland lader langt flere sig teste og behandle for kønssygdomme på sygehusene end i Syd­danmark.

– Vi øger samarbejdet med regionens praktiserende læger og udvider i fællesskab mulighederne for at lade sig teste og behandle, siger ledende overlæge og professor Carsten Bindslev-Jensen. 

– Stigningen i kønssygdomme samt de forskellige antal patienter, der søger hjælp i forskellige regioner, viser, at der i Syddanmark er behov for at udvide tilbuddet om undersøgelse, behandling og forebyggelse. – Og det gør vi nu ved at udvide klinikkens åbningstider og tilføre flere personaleressourcer.

De praktiserende læger har tavshedspligt og høj faglig etik, men mange patienter er alligevel utrygge ved at henvende sig til sin praktiserende læge – som måske hele familien benytter – ved mistanke om seksuelt overførte sygdomme. De tager formodentlig hellere til København eller Aarhus for at blive testet og behand­let.

– Seksuelt overførte sygdomme er stadig ikke noget, man taler højt om. For mange er det afgørende, at de kan være 100 pct. sikre på anonymitet. Hvis de ikke er sikre, undlader de i værste fald at lade sig teste, siger Carsten Bindslev-Jensen og fortsætter:

– På vores klinik er man omfattet af anonymitet, og kun afdelingens personale har adgang til patientens journal. Det er vigtigt for flere af klinikkens målgrupper, som bl.a. tæller unge mellem 15 og 25 år, homosek­suelle og marginaliserede grupper som narkomaner og prostituerede.

--------------------------------------------------------------------------------------

Fakta om klinikken

Den nye Klinik for Kønssygdomme åbner officielt tirsdag den 17. maj. Klinikken tilbyder undersøgelse og behandling for alle kønssygdomme. Man behøver ingen henvisning og kan blot møde op under fuld anony­mitet i åbningstiden, som er 08.00-08.15 hverdage – dog 15-16 tirsdage. Klinikken tilbyder nye behandlingsmetoder, bl.a. nye laserbehandlinger mod kondylomer eller kønsvorter. Klinikken vil i fremtiden udbygge smitteopsporing og patientrådgivning.

Mere information


Siden er sidst opdateret: 17-02-2015 af Odense Universitetshospital.