Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Visitationskriterier

Visitationskriterier Kæbekirurgisk Afdeling K, OUH

 

Alle regionale og ikke regionale patienter som behandles på Kæbekirurgisk afd. K, Odense Universitetshospital, skal henvises skriftligt fra speciallæge/tandlæge/praktiserende læge/sygehus/intern afdeling.

Kæbekirurgisk Afdeling, OUH modtager udelukkende henvisninger på behandling af patienter, hvor behandlingen vurderes til at være en sygehusopgave.

 

Tandbehandling

Kæbekirurgisk Afdeling, OUH, tilbyder ikke almindelig tandbehandling.

Almindelig tandbehandling defineres som rodbehandlinger, fyldninger og anden konserverende tandbehandling, herunder protetisk behandling. Dog kan der være patienter, hvor medicinering og/eller tidligere og nuværende sygdomme umuliggør behandling i privat praksis. Dette vurderes individuelt af den visiterende overtandlæge

 

Dentoalveolær kirurgi

Kæbekirurgisk Afdeling, OUH, tilbyder ikke fjernelse af visdomstænder, rodspidsamputationer og vanskelige ekstraktioner. Dog kan der være patienter, hvor medicinering og/eller tidligere og nuværende sygdom umuliggør behandling i privat praksis. Dette vurderes individuelt af den visiterende overtandlæge.

 

Behandling af kæbeledsproblemer og andre oro-faciale smertetilstande

Kæbekirurgisk Afdeling, OUH, tilbyder diagnostik og udredning af patienter med funktionsrelaterede sygdomme og smertetilstande i tyggeapparatet. Visitation og indskrivning forudsætter at egen tandlæge primært har forsøgt behandling med muskel- og/eller gabeøvelser, bideskinne m.m. Kæbekirurgisk Afdeling kan ikke påtage sig fremstilling af bideskinner eller indslibning/justering af disse.

Såfremt der findes indikation for kirurgisk behandling af kæbeledssygdomme, kan afdelingen tilbyde dette.

 

 

Sygdomme i mundslimhinden

Patienter med sygdomme i mundslimhinden kan henvises til udredning og evt. behandling i kæbekirurgisk regi.

Afdelingen modtager endvidere henvisninger hvor der kan være suspicio for malignitet samt på slimhindesygdomme som ikke kan behandles og følges i privat praksis. Mindre biopsier, herunder fibromer, papillomer etc. samt diagnostik af kendte, hyppigt forekommende slimhindesygdomme såsom lichen planus kan varetages af specialister i privat praksis.

 

Kæbesygdomme

Patienter med diverse benigne kæbesygdomme, dvs. cyster og andre intraossøse tilstande modtages til udredning og evt. behandling. Dette vurderes individuelt af den visiterende overtandlæge.

 

 

Rekonstruktive knogleopbygninger

Kæbekirurgisk afdeling, OUH, kan tilbyde rekonstruktion af kæbeknoglerne forud for implantatbehandling, såfremt der er tale om behov for større knoglemængder såsom hofteknogle. Den efterfølgende implantatbehandling foregår enten i privat praksis, eller i Kæbekirurgisk Afdeling efter nærmere aftale. Mindre knogleopbygninger, herunder små sinusløft, foretages primært i privat praksis og anses ikke for at være en sygehusopgave.

 

Behandling med dentale implantater

Kæbekirurgisk Afdeling, OUH, tilbyder ikke behandling med dentale implantater på patienter som er medicinsk velregulerede og i øvrigt sunde og raske. I særlige tilfælde (f.eks. i forlængelse af en større kæberekonstruktion, se ovenfor) kan patienter indskrives til implantatbehandling.

 

Patienter med behov for behandling i fuld narkose

Kæbekirurgisk Afdeling modtager ikke patienter til alm. tandbehandling og dentoalveolær kirurgi i generel anæstesi. Sådanne patienter, herunder odontofobipatienter kan henvises til de privatpraktiserende tandlæger, der har mulighed for behandling i generel anæstesi.

 

Tandskader

Kæbekirurgisk Afdeling, OUH, modtager ikke patienter med mindre tandskader til diagnostik og behandling. Disse behandles i privat praksis. Tandskader med samtidig displaceret processus alveolaris-fraktur modtages til behandling. Dette konfereres med vagthavende på Kæbekirurgisk Afdeling,

 

Kæbe- og ansigtsfrakturer

Kæbekirurgisk Afdeling modtager patienter akut til udredning og behandling af kæbe- og ansigtsfrakturer. Dette konfereres med vagthavende på Kæbekirurgisk Afdeling,

 

Vækstbetingede kæbeanomalier

Kæbekirurgisk Afdeling modtager patienter med vækstbetingede anomalier af kæberne til udredning og evt. yderligere ortodontisk kirurgisk behandling

 

Odontogene infektioner

Kæbekirurgisk Afdeling modtager ikke patienter med mindre flegmoner og/eller abscesser af odontogen oprindelse. Afdelingen kan dog tilbyde akut udredning og behandling af abscesser og flegmoner såfremt patienten har tiltagende feber, respirationsbesvær m.m. Dette konfereres med vagthavende på Kæbekirurgisk Afdeling

 

Snorke- og apnøpatienter

Kæbekirurgisk Afdeling modtager særligt krævende pt. m. snorken og apnø i kombination med associeret sygdom såsom kardiovaskulære problemstillinger, endokrinologiske lidelser, herunder diabetes 1 og 2, KOL etc. og hvor anden behandling har været utilstrækkelig. Afdelingen tilbyder ikke behandling af sociale snorkere, eller snorkepatienter med nasal obstruktion, kæbeledsproblemer, parodontopatier (restknoglefæste <50 % el. røntgenologisk verificerede apikale parodontopatier), tandløshed eller insufficient resttandsæt for retention af MAD-skinne.

 

Visitationskriterier/Kæbekirurgisk afdelingK/OUH/TT/marts2015

 


Siden er sidst opdateret: 20-04-2016 af Odense Universitetshospital.