Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kontraststoffer

For at øge informationen i røntgenbillederne bruger vi til nogle undersøgelser røntgenkontraststoffer. Dette gør vi for at synliggøre strukturer, som ellers ikke kan ses på røntgenbilleder.

Kontraststof og dine nyrer

Hvis du lider af en nyresygdom, skal den henvisende læge sørge for, at du får foretaget en blodprøve for at undersøge nyrefunktionen inden din undersøgelse.

Kontraststof og sukkersyge

Hvis du lider af sukkersyge/diabetes og skal have kontraststof, er det vigtig at du inden undersøgelsen aftaler eventuelle forholdsregler med din henvisende læge eller afdeling. Oplys altid personalet om din sukkersyge/diabetes inden du modtager kontraststof. Læs mere om sukkersyge og kontrast her

Kontraststof og allergi

Hvis du lider af nogen form for allergi skal du inden undersøgelsen aftale eventuelle forholdsregler med din henvisende læge eller afdeling. Oplys altid personalet om eventuelle allergier.

Kontraststof og graviditet

Oplys altid graviditet eller mulig graviditet til personalet inden du modtager kontraststof.

De kontraststoffer man bruger i dag kan være

Jodholdigt kontraststof som bruges ved røntgenundersøgelse af organer og blodkar.

Gadolinumholdigt kontraststof som bruges til MR undersøgelser.

Bariumsulfat er et kontraststof, som du skal drikke og som bruges ved røntgenundersøgelser af mavetarmkanal og spiserør.

Kontrolskema til MR-undersøgelser

Forud for en MR undersøgelser, hvor du skal modtage kontraststof, beder vi dig udfylde et kontrolskema i samarbejde med din henvisende læge. Skemaet finder du her: Kontrolskema til MR-undersøgelse

 

Fagligt revideret af afdelingsradiograf Ellen Nielsen


Siden er sidst opdateret: 22-09-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring