Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Højdosis kemoterapi med stamcellestøtte

Højdosis kemoterapi med stamcellestøtte

Højdosis kemoterapi med stamcellestøtte, også kaldet autolog stamcelletransplantation er en behandling, som tilbydes ved flere af de ondartede blod/lymfesygdomme, oftest ved behandling . af myelomatose (knoglemarvskræft) og visse former for lymfekræft.

Hvad er stamceller?
Stamceller er de moderceller i knoglemarven, som danner ophav for dannelse af alle blodets celler. Stamcellerne findes normalt kun i knoglemarven, men kan kortvarigt bringes ud i blodbanen ved en stimulation med såkaldt væksfaktor, oftest i forlængelse af en kemobehandling som gives som en del af den indledende behandling.  

 

billed 

 

Stamcellehøst
Stamceller kan filtreres fra blodet – poulært kaldet , stamcellehøst. Patienten får anlagt et kateter med et ud- og indløb i en større blodåre. Blodet sendes  gennem en maskine, som filtrerer stamcellerne frai en opsamlingspose, hvorefter de kan nedfryses  indtil den dag, de skal gives tilbage.

Højdosis kemoterapi med stamcellestøtte
Højdosis kemoterapi er en behandling, hvor  dosis af kemoterapien er højere end vanligt. Knoglemarvspåvirkningen er ligesom bivirkningerne i øvrigt kraftige end ved standarbehandling. For at sikre at knoglemarvsfunktionen kommer sig tilbageføres de nedfrosne stamceller få dage efter at kemobehandlingen er afsluttet. Stamcellerne hjælper dermed til, at den normale knoglemarvsfunktion bliver genoprettet og kommer til at fungere fremover. Højdosis kemoterapi giver bedre effekt, men har også flere bivirkninger end kemoterapi i vanlig dosis. Særligt påvirkes kroppens slimhinder i mundhule og tarm, ligesom immunsystemet i en periode vil være svækket. I denne periode, der sædvanligvis er på 10-12 dage, vil det være nødvendigt at være ekstra opmærksom på gener fra mund, diare ogfeber som tegn på infektion. Det vil oftest være nødvendigt at giveantibiotika det  vil almindeligvis også være nødvendigt at give både blodtransfusion og blodpladetransfusion i denne periode. 

 

 

 

 

 

 

billed

 

Princippet for højdosis kemoterapi med stamcellestøtte

 

Opdateret 29.8.19 Overlæge Thomas Stauffer/bj Siden er sidst opdateret: 29-08-2019 af Odense Universitetshospital.