Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Topfrise til forsiden på www.ouh.dk

Højdosis kemoterapi med stamcellestøtte

Højdosis kemoterapi med stamcellestøtte er en behandling, der gives ved flere af de ondartede blodsygdomme. Dette behandlingsprincip anvendes i behandlingen af bl.a. myelomatose (knoglemarvskræft) og i visse tilfælde ved tilbagefald af lymfeknudekræft.

Hvad er stamceller?
Stamceller er de moderceller i knoglemarven, som giver anledning til dannelse af alle blodets celler. Stamcellerne findes normalt kun i knoglemarven, men kan kortvarigt bringes ud i blodbanen. Dette sker i efterforløbet af bestemte kemokure, og antallet af stamceller i blodet kan øges yderligere ved behandling med medicin, der kaldes vækstfaktor.

billed 

 

Stamcellehøst
Stamceller kan samles op fra blodet, hvilket kaldes stamcellehøst. Patienten kobles til en maskine, som filtrerer stamcellerne fra via en blodåre. Stamcellehøst sker typisk efter en kemokur, hvor man også giver indsprøjtning med vækstfaktor. Når stamcellerne er samlet op, fryses de ned indtil den dag, de skal gives tilbage.

Højdosis kemoterapi med stamcellestøtte
Højdosis kemoterapi er en kemokur, der består af en højere dosis kemoterapi end givet i de tidligere kure. Dette medfører en bedre effekt på kræftsygdommen og forhåbentlig udryddelse af eventuelle tilbageværende kræftceller.

Den høje dosis kemoterapi har imidlertid også den bivirkning, at den ødelægger den normale del af

 

knoglemarven. For at imødegå denne bivirkning indsprøjtes via en blodåre de stamceller, som er taget ud fra patienten tidligere (se under stamcellehøst). Stamcellerne hjælper med til, at den normale knoglemarvsfunktion bliver genoprettet og fungerer fremover. Højdosis kemoterapi giver bedre effekt, men har også flere bivirkninger end kemoterapi i vanlig dosis. Selvom patientens egne stamceller gives tilbage og opretter en normal knoglemarvsfunktion, vil immunsystemet i en periode være svækket. I denne periode, der sædvanligvis er på 10-12 dage, vil det være nødvendigt at være ekstra opmærksom på feber, tegn på infektion og eventuelt give forebyggende medicin for at undgå infektioner. Det vil almindeligvis også være nødvendigt at give både blodtransfusion og blodpladetransfusion i denne periode.

billed

 

Princippet for højdosis kemoterapi med stamcellestøtte

 



Siden er sidst opdateret: 14-07-2010 af Odense Universitetshospital.