
Kronisk lymfatisk leukæmi (CLL)
(”gammelmandsleukæmi”)
Kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), der er den hyppigste form for leukæmi hos voksne opstår i en undergruppe af de hvide blodlegemer, kaldet lymfocytter, som normalt findes i lymfeknuder, blod og knoglemarv
Symptomerne
Sygdommen giver i en del tilfælde ingen symptomer og den opdages da helt tilfældigt i forbindelse med blodprøvetagning af anden årsag. I andre tilfælde kan der være træthed, nattesved, vægttab og hævede lymfeknuder samt tendens til infektioner og blødningstendens.
Diagnosen
Diagnosen stilles ved en blodprøve og en knoglemarvsundersøgelse. Med henblik på at få overblik over sygdommens udbredelse kan der evt foretages en CT-scanning af halsen, brysthulen og mave/bughule.
Behandlingen
Sygdommen behandles kun, når den giver symptomer.
Opstår der behov for behandling vil denne bestå af kemoterapi enten som tabletter eller givet i blodåren ofte i kombination med antistofbehandling. Antistoffer (modstoffer) indgives også i blodet og binder sig herefter til kræftcellerne og ødelægger dem.
Kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) kan ikke helbredes, men må betragtes som kronisk, hvorfor det er nødvendigt at gå til livslang kontrol.
Information om de hyppigst anvendte behandlinger kan findes nedenfor.