Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Polycytæmi vera

Polycytæmia Vera

 

Polycytæmia vera (PV) er karakteriseret ved en øget dannelse af celler i knoglemarven. Polycytæmi betyder ”for mange celler i blodet”. Ved denne sygdom er det først og fremmest for mange røde blodlegemer, men hos mange patienter er der også for mange hvide blodlegemer (leukocytter) og blodplader (trombocytter).

 

Symptomer

Symptomerne skyldes, at blodet populært sagt bliver ”for tykt” på grund af de mange celler. Det gør, at blodet har sværere ved at passere de mindre blodårer i kroppen, og det kan medføre iltmangel i organerne med deraf følgende gener som træthed, hovedpine, åndenød, hjertebanken og evt. svie, smerte og rødme af hænder og fødder.
Der kan desuden udvikles regulære blodpropper i hjerne, hjerte eller andre organer med risiko for varige skader. Tillige oplever en del patienter svedtendens, især om natten, vægttab, måske mavesår og nogle patienter har hudkløe, især efter at have taget et varmt bad.
Risikoen for blodpropper eller symptomer på iltmangel i livsvigtige organer forøges med alderen samt ved overvægt, sukkersyge, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal og tobaksrygning.

 

Diagnostik

Diagnosen stilles ved blodprøver og en knoglemarvsundersøgelse.

Behandling

Behandling af polycytæmia vera indledes som regel med, at man tapper den overskydende mængde blod ved åreladning (venesectio), indtil blodets tykkelse igen er normal. Herefter tappes kun blod, såfremt en blodprøve viser, at blodet igen er blevet for tykt.

Hvis der også er for mange blodplader og hvide blodlegemer, og/eller hvis der er betydelig svedtendes, svær hudkløe eller der skal tappes hyppigt, kan der indledes forskellig medicinsk behandling. Den medicinske behandling af sygdommen kan bestå i kemoterapi, typisk i en ”mild” tabletform som Hydroxyurea (Hydrea®) , eller behandling med stoffet Agrylin (Xagrid®), der også gives i tabletform. Agrylin hæmmer dannelsen af blodplader, men er ikke kemoterapi.

Hos yngre patienter anvendes ofte interferon. Interferon et signalstof, der naturligt findes i kroppen, men som i større mængder hæmmer dannelsen af blodets celler. Stoffet kan kun anvendes ved indsprøjtning under huden. Interferon kan som det eneste af stofferne anvendes før / under graviditet. Interferon er ikke kemoterapi.

I sjældne tilfælde anvendes stoffet Busulfan (Myleran®), især til ældre mennesker.

Det er desuden vigtigt at give blodfortyndende behandling med ”Hjertemagnyl.” Jerntilskud må kun anvendes efter aftale med lægen. Det er også vigtigt at undgå rygning og at kontrollere vægt, kolesteroltal, blodtryk og blodsukker.

Sygdommen kan ikke helbredes, - men alene ”holdes i ave”. Det er derfor vigtigt at gå til livslang kontrol.

 

 


Siden er sidst opdateret: 02-09-2015 af Odense Universitetshospital.