Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Essentiel trombocytose

 

Essentiel trombocytose

 

Essentiel trombocytose (ET)

 

Essentiel trombocytose (ET) er karakteriserede ved en øget dannelse af celler i knoglemarven. Ved essentiel trombocytose (ET) er der først og fremmest for mange blodplader (trombocytter). Blodpladerne hjælper med til, at blodet kan størkne ved blødning.

 

Symptomer

Hos en del patienter opdages det forhøjede blodpladetal tilfældigt ved blodprøvetagning i anden sammenhæng, og uden at der har været symptomer.

Symptomerne kan være følger af blodpropper i f.eks hjerne, hjerte eller andre organer f.eks. lammelser, talebesvær og hjertesvigt. Andre symptomer kan være en særlig rødme og svie typisk i fingre og tæer.
Hos nogle få personer kan der (modsat ovenstående) være en forøget blødningstendens. Det ser man især, hvis blodpladetallet er meget højt og typisk før medicinsk behandling indledes. Blødningerne kan vise sig ved f.eks. blå mærker, næseblødning eller blod i afføringen.

 

Diagnose

Diagnosen stilles ved blodprøve og en knoglemarvsundersøgelse.
Endvidere foretages undersøgelser for at udelukke andre årsager til for højt blodpladetal, f.eks. infektion, bindevævssygdomme, især ved blodprøver og eventuelt forskellige røntgenundersøgelser.

 

Behandling

Behandling indledes, hvis blodpladetallet udgør en risiko for blodpropper. Dette vurderes individuelt efter svar på blodprøver, symptomer, alder og andre risikofaktorer for blodpropper.

Behandling af sygdommen kan være kemoterapi, typisk en ”mild” tabletform som Hydroxyurea (Hydrea®), eller behandling med stoffet Agrylin (Xagrid®). Agrylin hæmmer dannelsen af blodplader, men er ikke kemoterapi.

Til yngre personer anvendes ofte interferon, - et signalstof som naturligt findes i kroppen hos alle mennesker, men som indgivet i større mængde end normalt hæmmer dannelsen af blodets celler. Interferon kan kun anvendes ved indsprøjtning under huden. Interferon kan anvendes før / under graviditet. I nogle tilfælde bruger man Busulfan (Myleran®), især til ældre mennesker.

Behandlingerne tages vedvarende under regelmæssig kontrol af blodprøver. Sygdommen kan ikke helbredes (fjernes) med den omtalte behandling. Med behandlingen tilstræber man at normalisere antal og funktion af blodpladerne og dermed risikoen for symptomer. 

Udover behandling af sygdommen anbefales som regel dagligt blodfortyndende behandling med ”Hjertemagnyl.” Det er desuden vigtigt at undgå rygning og at kontrollere vægt, kolesterol og blodsukker.

Da sygdommen ikke kan helbredes, er det vigtigt at gå til livslang kontrol.

 


 

 

Opdateret 29.08.19 Overlæge Mette Brabrand/bj  

 


Siden er sidst opdateret: 29-08-2019 af Odense Universitetshospital.