Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

PET- og Cyklotronenhed

Denne enhed har egen cyklotron, radiokemi og 5 PET/CT-scannere. Undersøgelser hos patienter med forskellige former for kræftlidelser udgør hovedparten, men infektions- og inflammationsundersøgelser samt hjerte-PET er i udvikling.

Ved en PET-undersøgelse bruges et kortlivet radioaktivt sporstof mærket med et positron-emitterende nuklid. Det radioaktive sporstof produceres i et af PET-enhedens radiokemilaboratorier, den samme morgen som det skal bruges. Radiokemilaboratorierne er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til at udføre produktion af sporstoffer, der kan indgives til mennesker. Derfor lægges der stor vægt på at fremstillingen udføres sterilt.

Det mest almindelige sporstof til PET-scanninger er [18F]fluoro-2-deoxy-D-glucose, FDG. FDG er et radioaktivt mærket sukkerstof, der benyttes til at påvise væv, herunder cancer, der har en højere sukkeromsætning end normalt. Stoffet indsprøjtes i en blodåre på armen, hvorefter man hviler i ca. en time før PET-scanningen bliver gennemført. Selve billedoptagelsen tager 20 minutter og er helt uden ubehag. Hele undersøgelsen varer 2-3 timer. Ca. 95 % af alle PET-scanninger er scanninger udført med FDG hos patienter med kendt eller formodet kræft.


Læs mere om: 

Klik her for at se i fuld skærm
PET-billede

 


Siden er sidst opdateret: 22-10-2019 af Odense Universitetshospital.