Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Lægemiddelinformationen

 

li@health.sdu.dk
Telefon: 20 22 88 55 
(Hverdage 9.00-15.00)
 


Klinisk Farmakologi og Farmaci, IST
Winsløwsparken 19, 2.
5000 Odense C 
 

 Formålet med Lægemiddelinformationen er at understøtte klinisk arbejdende læger med neutral og evidensbaseret viden om anvendelse af lægemidler i forhold til en specifik patientkontakt og problemstilling.

Lægemiddelinformationen tilbyder konkret lægefaglig rådgivning til læger og andre sundhedspersoner i forbindelse med anvendelse af lægemidler i særlige situationer. Typiske henvendelser drejer sig om usædvanlige bivirkninger, samtidig anvendelse af mange lægemidler, anvendelse af lægemidler til gravide og ammende eller til patienter med dårlig nyrefunktion. Rådgivningen forestås af 2 farmaceuter, 3-5 læger under uddannelse i klinisk farmakologi og fire speciallæger i klinisk farmakologi.

Lægemiddelinformationen får omkring 300 henvendelser årligt.


Et eksempel på rådgivning:

En kvinde sidst i 20erne ønsker at blive gravid. Patienten bruger stadigvæk p-piller. Hun er blevet diagnosticeret med forhøjet kolesterol af ukendt oprindelse med et total kolesterol på 7,7 og LDL <5 mmol/l. Efter opstart med simvastatin falder hendes total kolesterol til 5,5 og LDL <3. Den praktiserende læge spørger nu om simvastatin må bruges under graviditet.

Lægemiddelinformationen gennemgår den meget omfattende og komplicerede viden på dette område og konkluderer at:

Statinbehandling bør pauseres under graviditet.

For statiner som en gruppe er der data for omkring 2000 børn, som er blevet eksponeret for statiner tidligt i graviditeten (flest for simvastatin), og disse data viser ikke tegn på en øget risiko for misdannelser. Imidlertid taler de teoretiske overvejelser omkring kolesterols rolle i fosterets udvikling og manglen på viden om gavnlig effekt. af behandling af forhøjet kolesterol under graviditeten imod brugen af statiner.

Såfremt behandling er nødvendig, er en anion-bytter førstevalg, da disse ikke optages i blodbanen. I forbindelse hermed anbefales et vitamintilskud under graviditeten, der indeholder vitamin A og D, samt jern og folinsyre.

 


Siden er sidst opdateret: 07-06-2016 af Odense Universitetshospital.