FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
SØG

Topfrise til forsiden på www.ouh.dk


ForsidepilPressemeddelserpilLange weekendvagter gavner patienter

Lange weekendvagter gavner patienter

Lange weekend-vagter til gavn for patienter, pårørende og personale

Både patienter, pårørende og personalet er tilfredse, efter en del af sygeplejerskerne på intensivafsnittet ITA på Odense Universitetshospital er begyndt at arbejde i ekstra lange vagter på 12¼ time hver tredje weekend. Weekend-vagten omfatter fredag, lørdag og søndag.

Sygeplejerskerne deler døgnet imellem sig med 12 timers arbejde til hver plus et kvarter til at orientere hinanden om, hvad der er sket med patienten i det sidste halve døgn. Patienterne og pårørende møder derfor kun de samme to sygeplejersker hele weekenden igennem.

Og såvel patienter som pårørende sætter pris på ordningen med to faste sygeplejersker frem for flere forskellige med kortere arbejdstider. Sygeplejerskerne er på deres side glade for, at de ikke længere skal på vagt hver anden weekend. De kan nøjes med vagter hver tredje fredag, lørdag og søndag.

- For de pårørende er det rart, at de kommer til at kende os. Og patienterne skal ikke længere indrette sig efter os. Jeg skal være her alligevel og kan tilpasse mig patienternes rytme, så de for eksempel kan sove til middag, fortæller intensivsygeplejerske Ditte Severinsen.

Desuden betyder de lange vagter, at hun har fået 16 ekstra fridage hvert år og dermed har fået mere tid til at være sammen med sin mand og sine tre børn.

Arbejdsglæde

Også for hele intensivafsnittet har omlægningen haft positive konsekvenser. – Arbejdsglæden og motivationen er steget, sygefraværet er blevet mindre, og vi har fået lettere ved at fastholde og tiltrække medarbejdere til ITA, fortæller oversygeplejerske Ingeborg Moritz Hansen fra Anæstesiologisk-Intensiv afdeling V, som ITA er en del af.

- Andre gevinster har været et styrket samarbejde blandt sygeplejerskerne indbyrdes og mellem sygeplejersker og læger til gavn for patienterne. Og kvaliteten i sygeplejen er steget grundet bedre kontinuitet, selv om sygeplejerskerne er på vagt i et halvt døgn ad gangen, understreger Ingeborg Moritz Hansen.

Sygeplejerskerne har nemlig på nattevagterne fået lov til at snuppe sig en lille lur – eller på nydansk at powernappe – i op til 29 minutter mellem klokken tre og seks om morgenen. Men selvfølgelig kun hvis patienterne ikke har brug for dem imens.

Hidtil har ordningen med de ekstra lange weekendvagter kørt siden januar 2004 som et forsøg efter aftale med Dansk Sygeplejeråd. Nu har de gode erfaringer fra forsøgsperioden ført til, at Afdeling V har besluttet at gøre ordningen permanent fra 1. januar 2005. Foreløbig er det omkring halvdelen af intensivsygeplejerskerne på ITA, der frivilligt deltager i projektet med lange vagter hver tredje weekend, men andelen af deltagere er voksende.

ITA er et intensivafsnit med otte behandlingspladser, hvor hver enkelt af de kritisk syge patienter har en fast tilknyttet sygeplejerske. – Og fordi vores patienter er så syge, skal vore medarbejdere have de bedst mulige forhold for at kunne gøre den bedst mulige indsats for patienterne, fastslår oversygeplejerske Ingeborg Moritz Hansen.


Siden er sidst opdateret: 23-11-2004 af Odense Universitetshospital.