Dette er tekstversionen af Om endometriose
Klik her for at komme til den grafiske version af Om endometriose

Forside - Læs op - Sitemap


Om endometriose


Endometriose er en sygdom som rammer op til 10% af alle kvinder i den fertile alder. Hvorvidt sygdommen er arvelig er svær at vise, men en del nyere undersøgelser tyder på at der er en vis arvelighed.

Hvad er endometriose?

Endometriose er væv fra slimhinden i livmoderen, som kan vokse ind i livmoderen (Adenomyose) eller sætter sig på bughinden i maven. Vævet kan sætte sig på alle organer i maven, men typisk sætter det sig på organer i det lille bækken, så som æggestokke og æggeleder eller på tarm eller blære. Endometriose kan også vokse ned mellem skeden og endetarmen og give smerter ved samleje. Det kan også vokse ind i operationsar, mest hyppigst i forbindelse med kejsersnit, selvom risikoen er meget lille.

Symptomer

Endometriosevæv følger ofte menstruationscyklus, da vævet er hormonfølsomt og derfor påvirkes af dine hormonelle svingninger. Derfor vil de fleste med endometriose også opleve smerter i forbindelse med menstruation, og hvis det vokser ind i blære så også smerter ved vandladning, hyppig vandladning og ved indvækst i tarm ofte smerter ved afføring. Da der ved din menstruation også sker blødning i vævet sker der en irritationstilstand (betændelse) hvor kroppen reagerer med arvævsdannelse. Det er medvirkende til at forværre generne og kan medføre mere permanente smerter.  

Behandling

Vi vil gerne kunne stille diagnosen så hurtigt som muligt, men det er ofte svært. Derfor starter vi ofte med at behandle endometriose med f.eks. p-piller der styrer din cyklus, ofte ved at springe pauserne over. Der findes også flere andre præparater som er effektive. Men hvis den medicinske behandling svigter tilbydes du operation. Operationen retter sig imod de gener du har, og der vil i hvert tilfælde være behov for særlig rådgivning og aftale om hvad operationen skal medføre. Hvis du f.eks. ikke har børn, er det vigtig at dine chancer for graviditet fastholdes eller forbedres ved en operation.

Du kan få yderligere oplysninger vedr. endometriose på endometrioseforeningens hjemmeside og i Patienthåndbogen.

Vores fokuspunkter

Vi ved at forskning er vigtig for at opnå bedre behandling til dig. Derfor arbejder vi med endometriose på flere områder. Kvinder med fertilitetsproblemer i forbindelse med endometriose ses hyppigt. Vi samarbejder med vores fertilitetsklinik mhp. at sikre at der sker mindst mulig skade på æggestokke, bl.a. ved at anvende robotteknologi ved operationer. Det betyder at vi kan forstørre billedet under operation og dermed sikre den mindst mulige beskadigelse af æggestokkene.

Herudover ser vi på muligheder for at kunne stille diagnosen endometriose tidligere end det sker i øjeblikket. Nogle undersøgelser tyder på at der en genetisk relation og vi prøver i øjeblikket at undersøge om det er muligt ud fra en celleprøve fra livmoderen at kunne stille diagnosen tidligt.

Vi arbejder også på at forbedre livskvaliteten, og i den forbindelse forsøger vi at udvikle spørgeskemaer, som specielt er udviklet til kvinder med endometriose og deres samlever.

 

Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk