Dette er tekstversionen af Stort OUH-forsøg med vågne respiratorpatienter
Klik her for at komme til den grafiske version af Stort OUH-forsøg med vågne respiratorpatienter

Forside - Læs op - Sitemap


Stort OUH-forsøg med vågne respiratorpatienter


20100301_afd-V_Koma_17.jpg

 Arkivfoto


Opsigtsvækkende forskning med vågne respiratorpatienter på OUH bliver nu afprøvet på otte sygehuse i Danmark, Norge og Sverige.

På Odense Universitetshospital har man som det første hospital i verden behandlet intensivpatienter i respirator, uden at lægge dem i kunstig koma. I 2010 viste et forskningsresultat på hospitalet, at vågne patienter lå kortere tid i respirator, kortere tid på intensivafdelingen og blev udskrevet hurtigere fra sygehuset end de bedøvede.

Nu skal et stort forskningsprojekt til 11. mio. kroner – ledet af de samme forskere fra OUH – brede forskningen ud på langt flere patienter og sygehuse. Ved at gå fra 140 patienter på OUH i første undersøgelse til 700 patienter på otte hospitaler i Danmark, Norge og Sverige i den nye undersøgelse, er der nu mulighed for at belyse langt flere aspekter.

Foruden at kigge på længden af behandlingen og indlæggelsestiden som i den første undersøgelse, vil den nye forskning også fokusere på, om vågne patienter har en bedre overlevelse end sovende patienter, og hvordan organerne, muskelstyrken og den kognitive funktion påvirkes af den kunstige koma og et ophold i respirator på en intensivafdeling.

Professor og forskningsleder Palle Toft og overlæge Thomas Strøm fra Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V på OUH stod bag det første forsøg på OUH, og sammen med to ph.d.-studerende – overlæge Hanne Tanghus Olsen fra Svendborg Sygehus og læge Helene Korvenius Jørgensen fra Sygehus Lillebælt – er de nu i gang med at finde de første patienter til det nye projekt.

Lettere at vurdere patienternes tilstand
Der er ikke noget, der tyder på, at det er mere traumatisk for patienterne at være ved bevidsthed i respiratoren end at være bedøvet. Desuden er der store lægefaglige fordele ved vågne respiratorpatienter, forklarer Palle Toft og Thomas Strøm:

– Den vågne patient vil altid være det bedste overvågningsparameter. Patienten kan selv fortælle om smerte, eller om arme eller ben bliver følelsesløse. Vi har også meget bedre muligheder for at se, om patienten får det bedre eller måske dårligere. Bedøvede patienter bliver langt hyppigere kørt til scanninger, fordi lægerne ikke har samme muligheder for at opdage eventuelle komplikationer.

Maskinerne er blevet mindre ubehagelige
At man i sin tid begyndte at lægge respiratorpatienter i kunstig koma skyldtes, at de første respiratorer var meget ubehagelige for patienterne. Men maskinerne har udviklet sig meget og er i dag meget fintfølende, så patienternes ubehag er mindsket betragteligt.

Fakta om vågne respiratorpatienter

Af kommunikationskonsulent Ane Bjerg Rasmussen
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk