Dette er tekstversionen af Om afdelingen
Klik her for at komme til den grafiske version af Om afdelingen

Forside - Læs op - Sitemap


Om afdelingen


Vores målsætning 

Hvad er nuklearmedicin?
Ved nuklearmedicinske undersøgelser anvendes radioaktive sporstoffer, der sprøjtes ind i en blodåre. Efter sporstoffet er kommet ind i kroppen, lokaliseres det med et gamma eller SPECT-kamera, der tager billeder af f.eks. knogler, nyrer, lever eller hjerte. Resultatet af undersøgelserne bruges til i udredningen af forskellige sygdomme.

Hvad er klinisk fysiologi?
Klinisk fysiologiske undersøgelser kan være kan være lungefunktionsundersøgelser, perifere blodtryksmålinger på benene og ultralydsskanninger af blodkar.  

Hvad er PET?
Ved PET-skanning (positron emissions tomografi) anvendes en særlige radioaktive sporstoffer. Hyppigst anvendes et radioaktivt mærket sukkerstof, der sprøjtes ind i en blodåre, til påvisning af væv med højere sukkeromsætning end normalt - f.eks. kræftvæv og betændelser. Oftest udføres samtidig CT-skanningen med et kontrastmiddel, som man drikker og/eller får sprøjtet ind i en blodåre på armen. 

Hvad er radioaktivt sporstof?
Alle grundstoffer kan findes i flere former, såkaldte isotoper. Visse isotoper er ustabile og udsender derfor radioaktiv stråling. Det er disse ustabile isotoper, i daglig tale kaldet radioaktive sporstoffer, man benytter sig af ved en nuklearmedicinske og PET undersøgelse.  

De to hyppigste anvendte radioaktive sporstof er Technetium-99m og F-18-FDG. Stofferne har ingen bivirkninger og er hurtigt ude af kroppen (halveringstiden er henholdsvis 6 timer og 2 timer). Den stråledosis der gives ved undersøgelserne er beskeden og kan sammenlignes med visse røntgenundersøgelser.
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk