Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Behandlingsforløb

Visitation

Kvinder med endometriose kan henvises til Gynækologisk Afdeling fra alle praktiserende læger og gynækologer i Danmark.

Forundersøgelse og udredning

Ved det første besøg vil patienten få en samtale med en speciallæge, som vil foretage en grundig journaloptagelse. Ved endometriosesygdom kan patienten have mange forskellige gener.

Under samtalen vil der typisk blive talt om følgende problemer:

  • menstruationsmønster
  • om der er smerter fra underlivet
  • afførings- og vandladningsproblemer
  • prævention
  • graviditeter
  • samliv
  • kvindens behov for smertestilende medicin
  • sygefravær


Herefter vil alle kvinder få foretaget en gynækologisk undersøgelse og en ultralydsscanning af underlivet. Patienten får eventuelt foretaget en blodprøve. Enkelte vil have behov for yderligere undersøgelser. Det kan dreje sig om tarmundersøgelser eller en MR-scanning af underlivet.

Ud fra samtalen og undersøgelserne vil vi planlægge den videre behandling.

Behandling

Endometriose er en kronisk sygdom. Behandling og opfølgning vil derfor ofte foregå over en årrække.

Vi er et tværfagligt endometrioseteam med specielt interesserede sygeplejerske og læger. For at højne kvaliteten af behandlingen tilstræber vi, at patienten ses af samme læge gennem forløbet.

Der findes forskellige behandlingsmuligheder: operation, medicin, fysioterapi og støttende samtaler.

Operation

Operationen vil ofte være en kikkertoperation. Ved brug af forskellige kirurgiske instrumenter og laserbehandling kan vi fjerne endometriosevævet.

Efter en kikkertoperation vil man ofte være sygemeldt 1-2 uger.

Medicin

Mange vil have brug for medicinsk behandling. P-piller eller hormonspiral er en skånsom behandling, som kan hjælpe mange.

Enkelte vil blive behandlet med Zoladex (antihormonbehandling), specielt hvis de skal i videre behandling for barnløshed.

Supplerende behandling

Da endometriose hyppigt medfører kroniske smerter og muskelinfiltrationer, vil mange under behandlingen have behov for fysioterapiøvelser.

Enkelte kvinder med udtalt endometriose behandler vi i samarbejde med gynækologiske afdelinger på henholdsvis Rigshospitalet og Århus Universitetshospital, Skejby.

Vi samarbejder også med Endometrioseforeningen, som er en forening, der søger at hjælpe kvinder med endometriose. Du kan finde information om foreningen på internettet, ligesom du også kan finde andre oplysninger om endometriose på nettet.

Forskning

Der er stadig mange uafklarede problemstillinger i behandlingen af endometriose hos kvinder.

Vi forsøger derfor at gennemføre forskellige forskningsprojekter i afdelingen. Vi håber derfor, at du vil have forståelse for dette, hvis du bliver spurgt, om du vil medvirke i en undersøgelse. Det er altid frivilligt at deltage i sådan en undersøgelse.


Siden er sidst opdateret: 01-04-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring